2011. június 2., csütörtök

Siketek és nagyothallók akadálymentesítése a Tragédián

Ingyen nézhetik meg a hallássérültek a Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi nyitó előadását. Először játszanak szabadtéri előadást jelnyelvi tolmácsolással hazánkban: a Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi premierje, Az ember tragédiája így kerül a nézők elé. A fesztivál igazgatósága a nagyothallók akadálymentesítésére is gondolt, őket indukciós hurok segíti. Bátyai Edina igazgató felajánlotta: ingyen nézhetik meg a hallássérültek a premiert. Az előadás főszereplői, Ónodi Eszter, Rátóti Zoltán és Trill Zsolt is izgatottan várják a különleges próbákat.
Szintén ebben a szellemben született az az igazgatói döntés, miszerint a nagyothallóknak is segítenek a kulturális élmény minél könnyebb és élvezetesebb befogadásában. A nézőtéren – pontosabban a Párma szektor 6. és 15. sora között, összesen 120 szék környezetében – ugyanis ettől az évtől kezdve úgynevezett indukciós hurkot helyeznek el, mely segít felerősíteni a nagyothalló készülékek által fogadott jeleket. Ez a könnyítés nem csak Az ember tragédiája előadásain valósul meg, hanem az összes nyári produkció folyamán.
Az efféle gesztus korábban is jellemző volt a Szabadtérire, hiszen évek óta biztosítják a speciálisan kialakított helyeket a mozgáskorlátozottaknak, akiknek bejutását a nézőtér oldalán kialakított rámpa is segíti.
Érdekesség, hogy a Dóm téri próbák során folyamatosan a rendezővel és a színészekkel dolgozik majd az előadás tolmácsa Vörös Krisztina, valamint az ő munkáját segítő Sáfrány Margit, a siket mentor, aki kulcsfigura az egy hónapos felkészülésben. Kettejük segítségével a színpad két oldalán elhelyezkedő kivetítőkön követhetik a jelelést a nézők.
Az ember tragédiája július 1-jei és 2-ai előadására jegyek már kaphatók a Fesztivál Jegyirodában (REÖK Szeged, Tisza Lajos krt. 56.), online a www.szegediszabadteri.hu oldalon, Budapesten az Agentura Adventure Utazási és Jegyirodában (Pólus Center) valamint országosan az IBUSZ kirendeltségeken.
A szegediszabadteri.hu honlapon és a facebookon folyamatosan frissülő galériákkal – fotókkal és videókkal – illetve szöveges beszámolókkal dokumentálják a produkciók előkészületeit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése